Elkezdődött a bolha- és kullancsszezon!

A kullancs kora tavasztól késő őszig, enyhe időben még akár a téli időszakban is támadhat. A kullancs számára ideális időjárás az enyhe, tavaszias, nem túl napos, nem túl száraz időszak, de a fagyokat kivéve, szinte mindig számíthatunk a megjelenésére. A kullancsok évszaktól függetlenül a közvetlen közelünkben, a kertekben, parkokban, játszótereken bukkannak fel, s már a tél hidegében sem bízhatunk. Kiválóan áttelelnek, a tavaszi melegedéskor a párás környezetben remekül érzik magukat.

Hazánkban a kullancsveszélyes helyek nagysága nő, Pest megye a legfertőzöttebb területek közé tartozik.

 

Mivel a permetezésre az Uniós egészségügyi előírások miatt már nincs mód, az eddiginél több megbetegedésre lehet számítani, ezért még fontosabbá vált az egyéni védekezés.

A veszélyes megbetegedéseket okozó kullancsok, a velünk élő társállatok szőréről könnyen átkerülhetnek az emberre! Kezelje kedvencét minőségi kullancs ellenes szerrel! Rendelőnkben a minőségi termékek széles választékával állunk rendelkezésére!

Ne feledje! Megelőzni mindig sokkal olcsóbb, mint utólag kezelni!

Jó tudni...
A bokrok levelein, az aljnövényzetben megbúvó kullancsok a melegvér
ű élőlények által kibocsátott széndioxidot és a testhőt érzékelve találják meg áldozatukat. Az állat szőrében, az ember ruházatában haladva a kullancs megtalálja a test azon pontjait, ahol vékonyabb a bőr, könnyebb a vérszívás. A megfelelő helyen elérzésteleníti a bőrt, így a sebzés nem okoz fájdalmat, a kullancs támadása gyakorlatilag észrevétlen marad. A kullancs egy rést vág a bőrbe, melyen keresztül szájszervével eleinte sejtközi folyadékot, majd pár órával később hajszálereket felvágva vért szív a gazda testéből.

Több mint húszféle kullancs él a környezetünkben, a néhány milliméteres méretűek csak pár órát szívják a vért, a nagyobbak 2-3 napig, peterakás előtt akár napokig is kapaszkodhatnak a gazdaállatba, közben folyamatosan vért szívva és különböző testnedveket, például érzéstelenítő, vagy véralvadásgátló anyagot visszaeresztve. A kullancs emésztőrendszerének nincs másik kimente, így a feleslegessé vált folyadék is a gazdatestbe kerül vissza. Ezért a fertőzött kullancs is csak a csípés után legkorábban pár órával tudja megfertőzni a gazdatestet, mikortól elkezdenek a különböző folyadékok a biológiai folyamatoknak megfelelően időközönként visszaáramolni. Ezért nagyon fontos, hogy akár kutyánkon, akár a saját testünkön kullancsot fedezünk fel, a lehető leghamarabb távolítsuk el.

A kullancs eltávolítása
Ha a kullancs már befúródott a b
őrbe, a fertőzések megelőzésének legbiztosabb módja a kullancs mielőbbi kíméletes eltávolítása. A kullancs rendkívül szívós élőlény, így eltávolítás után legjobb elégetni, vagy ha erre nincs mód, el kell taposni, fel kell darabolni. A vízbe, lefolyóba (wc-be) dobott kullancs újabb áldozatot keresve előmászik.

A kullancs eltávolításának módjáról is sok a tévhit. Nem szabad semmilyen olyan anyaggal (olaj, zsír) bekenni a bőrbe fúródott kullancs látható testrészeit, mert elzárja az oxigéntől, fuldokolni kezd, és testnedveit idő előtt visszaereszti a sebbe.

 A kullancs eltávolítására legbiztosabb mód a kullancskiszedő kanál használata, amely segítségével úgy alá tudunk nyúlni, hogy a bőrhöz legközelebbi ponton megfogva tudjuk kihúzni. Amennyiben kézzel próbáljuk kivenni a kullancsot, akkor is próbáljuk meg a tövéhez legközelebbi ponton megfogni, és enyhén megcsavarva kihúzni. Fontos, hogy ne nyomkodjuk a kullancsot. Nem baj, ha beszakad a kullancs feje, mert a bőrben maradó rész a szálkához hasonló módon ki fog lökődni. A kullancs okozta vágás egy nyílt seb, ezért a kullancscsípés helyét fertőtlenítő szerrel minden esetben kezeljük le!

 
 

Babesiosis (babézia)

 

A babesiosis egy egysejtű parazita (véglény) által okozott betegség, melyet egy ízeltlábú parazita, a kullancs terjeszt. A betegség kialakulásához kell egy fertőzött kullancs, egy kutya és egy lehetőség a fertőződésre. A kullancs sem és a benne élő véglény sem válogat, így bármely kutya veszélyeztetettnek tekinthető. A lehetőség a fertőződésre pedig szinte bárhol és bármikor bekövetkezhet. Sok esetet kezeltünk már babesiosis tüneteivel kutyát december és január hónapokban is.

Sajnos sokszor az a tévhit altatja el a Gazdik gondoskodását, hogy a kullancsok a fákon (főleg a bükkfát szeretjük valamiért eme címmel kitüntetni) élnek. Ez nem igaz, a kullancsok maximum 1,5 m magasságban találhatóak, így a füves bokros területek, bármely magánház udvara az optimális környezet lehet a veszélyes ízeltlábúak számára.

Egy másik fontos tisztáznivaló: nem csak a kifejlett kullancsegyedek terjesztik a betegséget okozó parazitát, hanem azok lárvái is. Ezek pedig, méretükből adódóan (0,3-0,6 mm! is van köztük) láthatatlanok az emberi szemnek. A babesiosis egy rövid idő alatt kifejlődő és lezajló betegség. A bőrbe kapaszkodó kullancs nyálmirigyéből kerül a véglény a véráramba, ahol a vörösvértesteken belül élősködik és szaporodik, ezzel egyre több vérsejtet elpusztítva. A széteső vörösvértestekből a „festékanyag” (haemoglobin) kikerülve elveszti hasznos funkcióit. A haemoglobin fő funkciója a vörösvértesten belül, hogy ő felelős az oxigén szállításért, így ennek a megfogyatkozása a szervezet általános elgyengüléséhez és halálához vezet. A „festékanyagot” vesén keresztül próbálja a szervezet nagy részben eltávolítani. A gondja a vesének ezzel sajnos az, hogy a haemoglobin mérete túl nagy a vese csatornácskáinak átmérőjéhez képest, így sok molekula sajnos fennakad a vesében, és annak elhalását okozza.

Kezdeti tünetei nagyon általánosak: étvágytalanság, apátia, elesettség, bágyadtság. Feltűnhet a gazdinak, hogy esetleg sokat iszik a kedvence magához képest, vagy, hogy a vizeletének a színe barnább, mint egyébként.

Ezek az utóbbi tünetek viszont sajnos esetenként hiányozhatnak is, így ha nem kerül időben kivizsgálásra a kutya, könnyen lehet, hogy már csak későn kerül állatorvoshoz. Az orvosi vizsgálat során nagyrészt lázat és sárga nyálkahártyákat találunk (sajnos néha ezek a tünetek is hiányozhatnak). A kezelés az eset súlyosságától függ, de a babesia elleni hatóanyagot tartalmazó gyógyszert (figyelem: ez NEM kullancs elleni oltás) mindenképp meg kell kapnia az állatnak.

Sajnos az esetek nagy többségében azonban itt még nem ért véget a történet. A vese fent tárgyalt problémája miatt a paciensek könnyen vesebeteggé válnak. Ennek időben történő kiderítése vér- és vizeletvizsgálatok segítségével történhet. Azért hangsúlyoznánk itt az időben történő kivizsgálást, mert a vesének van egy olyan nagyszerű tulajdonsága, hogy amíg az állományának 66%-a nem veszti el a működőképességét, addig ellátja a funkcióját. És ebben rejlik sajnos a dolog hátulütője, amíg nincs funkcióvesztés, addig nincs szemmel látható tünet sem, pedig az állat vesebeteg. A tünetek megjelenésekor, viszont már a jelentős vesekárosodás miatt, csak tüneti, illetve életminőséget javító kezeléseket tudunk igénybe venni, ami igen nehéz és költséges feladat a leggondoskodóbb Gazdi számára is. Ezzel együtt is az állat élethossza igen nagymértékben lerövidül.

A betegségnek van egy másik, szerencsére ritkábban jelentkező, ámde szintén életveszélyes szövődménye. Ez abban az esetben alakul ki, ha a szervezet a betegség hatására úgymond’ áthangolódik, és a saját vörösvértestjeit kezdi támadni és elpusztítani. Ekkor beszélünk autoimmun hemolízisről. Ennek a kezelése hosszadalmas és igen költséges, és sok esetben nem jár sikerrel.

A fentiekből leszűrve a legokosabb, amit a Gazdi tehet, ha folyamatosan védekezik a kullancsok ellen, illetve ha a tünetek bármelyikét is tapasztalja, minél hamarabb állatorvoshoz fordul, mert itt tényleg csak napokról, sőt órákról beszélhetünk a betegség kimenetelét és szövődményeit tekintve.

 
 
 
 

Kezdőlap

 
 
 
 
 
 

Sóskúti Állatorvosi Rendelő - KULLANCSOK ELLENI VÉDEKEZÉS, KULLANCS, BABÉZIA, BABESIOSIS, KULLANCS ELTÁVOLÍTÁSA