A kutyatápokról bővebben

"A kutyák olyan egyediek, mint az emberek. Kicsi, nagy, öreg, fiatal. Ettől függetlenül azonban abban megegyeznek, hogy mindegyiküknek teljes értékű megfelelő összetételű tápra van szüksége. Mégis az eltérő kor és méret, eltérő táplálékigényt támaszt."

Ez legfontosabb a kölyökkorban. A kölyök etetése meghatározó egész életére, mert ekkor történik a méret, a csontozat, az immunrendszer, az egész szervezet kialakulása.

Kutatások kimutatták, hogy a kölyköknek kétszer annyi energiára van szükségük, mint felnőtt társaiknak.

Ebben az időszakban a fokozott mértékű növekedéshez szükséges energia fedezésére van szükség, melyet energiában és tápanyagban gazdag, teljes és kiegyensúlyozott étrend képes fedezni. A kiváló minőségű állati eredetű fehérje hozzájárul az új szövetek kialakulásához. Azonban ez az igény a kiskutyák felnőttkorban várható méretétől függően is eltérő. Általában mondhatjuk, hogy egy kistestű állat nagyobb arányban igényel fehérjét, zsírt, kalciumot és foszfort, valamint energiaigénye is nagyobb (arányaiban) nagytestű társához képest, mert testméretét előbb éri el, de testfelülete súlyához képest nagyobb, így jobban kell "fűteni".

Tehát ha a kiskutyának olyan tápot adunk, mely kimondottan a kistestű fajták igényeihez mérten fejlesztettek ki, biztosak lehetünk benne, hogy a növekedéséhez szükséges tápanyagok mennyiségét és minőségét biztosítjuk számára.

Fontos tehát: a kölyökkutyáknak kis gyomruk van. Tápanyagban gazdag tápot kell kapjanak, így kis mennyiség felvételekor is hozzájuthatnak a teljes értékű, megfelelően összeállított esszenciális tápanyagokhoz.

A nagytestű kölykök növekedése egy kicsit másképpen zajlik. Tény, hogy ők általában gyorsabban nőnek, mint kistestű társaik, de a legjobb, ha ezeket a kölyköket olyan táppal etetjük, mely fedezi igényeiket, azonban nem engedi a túl gyors növekedést, mert ez abnormális csontfejlődéshez vezethet. A nagytestű kölykök igényeit a kisebb mennyiségű kalcium is fedezi. Azok a kölykök, melyek túl sok energiához és kalciumhoz jutnak, túl gyorsan növekednek, mely csontfejlődési, vagy ízületi problémákhoz vezethet. Az ő esetükben a cél egy visszafogott, egészséges növekedési arány. Ennek érdekében fontos, hogy olyan táplálást válasszunk, melyben precízen van összeállítva a zsír, a kalcium, a foszfor, és ez az összeállítás a nagytestű kölykök igényeinek felel meg.

A fehérjék mellett fontos a tápok emészthetősége, valamint egyéb beltartalmi összetevői is. Főként télidőben a zsír – és szénhidrát tartalom biztosítja az állatok számára a fűtőértéket, mely ilyenkor kiemelkedő fontosságú. A vitaminok és ásványi anyagok pedig hozzájárulnak a növekedéshez és fejlődéshez valamint a megfelelő bunda kialakításához. Ilyen például a prémium tápokban rendszerint megtalálható halolaj, mely az omega 3 vitaminok forrása, az egyik fő összetevő az egészséges bőr és szőrzet kialakításában.

Nagyon fontos még, hogy ezek a tápok – és itt természetesen nemcsak a Royal canin tápokat említhetném, hanem bármelyik szuperprémium tápra igaz - óriási előnye, hogy nem igényelnek kiegészítést. Tehát egyéb zsír vagy kenyér, esetleg pörköltzaft kiegészítés nélkül is kellően ízletesek és elegendőek kis- vagy nagy kutyánk táplálásához. Sőt, ha melléjük például plusz húst adunk, elronthatjuk a megfelelő ásványianyag arányt és ezzel eleshetünk a táp teljes értékének előnyétől.

Tehát: önmagában etessük egyéb kiegészítés nélkül.

A 100 %-os prémium táp etetésekor tapasztalható pozitív hatások:  

1. megfelelő teljesítmény 
2. fényes tömött bunda 
3. egészséges, b
őr, csontok és fogak 
4. kismennyiségű kemény széklet 
5. vitalitás, játékosság, energia

Fontos, hogy a kutya előtt mindig legyen friss víz.

A tápválasztás lényeges szempontjai:

Az állattartók számára sokszor az első és egyik legfontosabb szempont az ár, ezen kívül fontos, hogy szeresse az állat a táp ízét, a gazda számára kellemes legyen a táp illata. A figyelmesebb gazdák esetleg megnézik még a fehérjetartalmat, de befolyásolja a döntésüket a csomagolás, a reklámok és egyéb érzelmi tényezők is.

A különböző tápok árának összehasonlításakor a leggyakoribb tévedés általában az, amikor a zsákok árát hasonlítják össze. Az egyik zsák 15 kg tápot tartalmaz, a másik többet vagy kevesebbet. Az is megtévesztő lehet, ha a táp kilogrammonkénti árát hasonlítják össze, hiszen ugyanannak a kutyának, macskának az egyik tápból többet a másikból kevesebbet kell megennie ahhoz, hogy napi tápanyag és energia igényét kielégítse.

"Ezért mindig a napi etetési költségeket kell összehasonlítani! A drágább tápokból általában kevesebbet kell etetni, tehát a zsák tovább tart, mint az olcsóbbakból. Lehet, hogy egyszerre többet kell fizetni, de később kell újabb zsákot venni. A drágább tápokat az állatok jobban hasznosítják, mint a silányabb összetételű olcsóbbakat.

Fontos megnézni a napi etetendő adag mennyiségét is. A csomagoláson található etetési útmutatón a napi adagok ellenőrizhetők és összehasonlíthatók.

Az ár vizsgálatánál azt is érdemes figyelembe venni, hogy a táp milyen alapanyagokból készült. A kutyák macskák ragadozó állatok, nem növényevők. Állati eredetű fehérjékre van szükségük!

Az állati eredetű fehérjeforrások (baromfi, bárány, hal, stb. ) pedig drágábbak, mint a növényi eredetűek, mint pld. szója, stb.

Az alapanyagok minősége is befolyásolja az árat: a jobb minőségű összetevők drágábbak. A tiszta, friss, csirkehús drágább, mint a húsipari melléktermékek, a toll, a csont, belsőségek.

A kutyáknak, macskáknak állati fehérje (hús) alapú tápra van szükségük, ezért a tápválasztásnál az összetevőket mindig érdemes megnézni. A csomagoláson az összetevők között elsőként feltüntetett alapanyagból van a legtöbb, tehát hús alapú a táp, ha az összetevők listájában első helyen valamely állati eredetű összetevőt tüntetnek fel pld. csirke, bárány, hal.

Megtévesztő lehet az  összetétel is. Ez a csomagoláson azt mutatja, hogy az egyes tápanyagokból összesen milyen mennyiségeket tartalmaz a táp, de az alapanyagok forrásától függetlenül: tehát pld. megadja a fehérjetartalmat, de azt nem mutatja, hogy az állati vagy növényi eredetű fehérje.

A tulajdonosok általában jobban szeretik a konzerveket, mint a száraz tápokat, sokszor az állatok is szívesebben eszik ezeket. Azonban ezekből sokkal nagyobb mennyiség szükséges akkor, ha kizárólag ezt etetjük. Ez néha olyan nagy mennyiség, hogy lehetetlen feladat kutyánk igényeinek kielégítése, például egy bernáthegyi esetében.

Sok gazda szerint fontos az állatok számára naponta változatos, mindig más táplálékot biztosítani. Valójában azonban, az állandóság fontosabb, hiszen ha naponta változtatjuk a tápot, azzal jobban terheljük az emésztőrendszert.

Az állat gazdája számára fontos szempont az is, hogy a tápnak milyen az íze, szereti-e az állat, szívesen fogyasztja vagy sem. Ez szintén nagyon fontos szempont, de egy tápra áttéréskor érdemes az újnak egy kis időt adni, hiszen mi emberek sem mindig kedvelünk meg egy ételfajtát azonnal. A gyerekek is jobban szeretik a csokoládét mint a tejet, mégis a tej az egészségesebb számukra. Az állatok néhány napos szoktatás után megszokják az új ízt. Tudni kell, hogy - ugyanúgy mint az emberi élelmiszereknél- a tápok íze különböző ízjavító adalékokkal fokozható, így akár a gyengébb minőségű tápok is könnyen ízletessé tehetők pld. konyhasó vagy zsír hozzáadásával. A táp akkor jó, ha az állat mindenkori, aktuális, tápanyagigényét minél jobban kielégíti.

A tápanyagigényt pedig az állat nagysága (testmérete) kora , (életszakaszok) és életmódja (aktív, vemhes, kövér,stb.) határozza meg."

Az előbbiekből következően tehát a tápválasztásnál figyelembe veendő szempontok a következők:

1.) Napi etetési költséget hasonlítsuk össze: - NE a zsák árát, vagy a táp kilogrammonkénti árát! 

2.) Napi adag : - a kisebb napi etetend
ő mennyiséget részesítsük előnyben: - a gyomorcsavar megelőzése és a kisebb napi etetési költség érdekében! 

3.) Összetev
ők : a csomagoláson az első helyen állati eredetű (csirke, bárány, hal) fehérje alapanyag szerepeljen! 

4.) Életkor-testméret- életmód - külön tápot 3 életszakaszra : növendék - feln
őtt- idős kutyák számára - a különböző méretű : kis - közepes - nagytestű kutyák számára, - a különböző életmódú elhízott, vemhes, esetleg ivartalanított, lusta vagy éppen aktív kutyák macskák számára ! 

5.) Csomagolás: A rajta feltüntetett érdemi információkat, (összetev
ők, összetétel, napi adag, életkor, méret, életmód), NE pedig az érzelmekre ható képeket pld. saját kutyánk fajtájának képét- keressük!!!! 
 

* az idézetek dr. Berkényi Tamás dietetikus szakállatorvos munkáiból valók

 
 
 
 

Kezdőlap

 
 
 
 
 
 
 

Sóskúti Állatorvosi Rendelő - a kutyatápokról