Az oltásokról

Mit is jelent az immunizálás?

Ha a szervezet találkozik egy számára ún. testidegen anyaggal, ami lehet például egy fertőző betegség kórokozója, akkor megpróbál az ellen küzdeni, vagyis felállítani a védelmi vonalát. Ezért a reakcióért felelős az immunrendszer, ami ellenanyagokkal próbál felfegyverkezni az „ellenséggel” szemben. Ha a támadás felkészületlenül éri a szervezetet, akkor hamar kimerül és sajnos kénytelen letenni a fegyvert. Viszont, ha megfelelő arzenállal rendelkezik a betolakodókkal szemben, abban az esetben sokkal nagyobb az esélye rá, hogy ő kerüljön ki győztesen a csatából. Ezt a felkészítést nevezzük immunizálásnak.

Milyen veszélyek leselkednek Kedvencére?

A macskák körében számos fertőző betegség fordul elő, amely nem egy esetben a cicák életét is veszélyezteti. Mivel sok cicánál előfordul a „kijárás”, így ők még inkább ki vannak téve ezen veszélyeknek. Ezek ellen a betegségek egy része ellen az anya, feltéve, ha ő is megfelelő immunizálásban részesült, útravalóul az anyatejjel a kölykök számára ún. anyai vagy maternális védelmet biztosít. Ez azonban csak rövid ideig, az élet első pár hetében nyújt védelmet a kicsiknek, aminek elmúltával sajnos teljesen védtelenek lesznek a támadásokkal szemben. A nem oltott macskákra óriási veszély leselkedik, hogy megbetegszenek és elpusztulnak olyan veszélyes betegségek, mint a macska influenza, panleukopenia, leukózis (FeLV), fertőző hashártyagyulladás (FIP), veszettség következtében.


Macskainfluenza

A szakirodalom szerint ezt a kórképet leggyakrabban két vírus, egy herpesvírus (fertőző rhinotracheitis) és egy calicivírus (macskanátha) okozza. Ezek a vírusok szinte minden macska környezetében ott vannak és csak arra várnak, hogy valamilyen immunrendszert gyengítő tényező hozzásegítse őket a cica megbetegítéséhez. Ezen betegségek leggyakrabban könnyezéssel, orrfolyással, tüsszögéssel járnak.


Panleukopenia

Ezt a betegséget a kutya parvovírus okozta bélgyulladásának kórokozójával nagyon szoros rokon parvovírus okozza. Hasonló tünetekkel és lezajlással, illetve veszélyekkel számolhatunk ennél a betegségnél is, mint a kutyák esetében.


Leukózis

Rendkívül elterjedt daganatos megbetegedés, a fertőzött állatok 70%-a 3 éven belül elpusztul, A fertőződött cica még évekig tünetmentes maradhat úgy, hogy közben nyálával, vizeletével, bélsarával üríti a vírust, és ezzel fertőzi társait is. Megelőzése és a betegség szűrése rendkívül fontos Kedvencei egészsége érdekében.
 

Fertőző hashártyagyulladás

Coronavírus okozza a betegséget, melynek mindkét formája, mind a száraz, mind a nedves forma, gyógyíthatatlan. Az előbbi főként az agyban, a májban, a vesékben és a szemben alakít ki daganatszerű gócokat, míg az utóbbi egy általános hashártyagyulladásként, hasvízkórként jelentkezik. A betegséget csak megelőzni, illetve szűrővizsgálatokkal időben észrevenni és így cicája életminőségét javítani, valamint a továbbfertőzés lehetőségét kizárni lehet.


Veszettség

A kijáró macskák esetében különösen fontos a veszettség elleni immunizálás, hisz a veszett macska által okozott karmolás útján nem csak a cica élete, de a megkarmolt ember élete is veszélybe kerülhet.


Hogyan működnek a vakcinák?

A vakcinázásnak két része van. Az első az ún. alapimmunizálás, a második az évenkénti ismétlés. Az alapimmunizálás során a szervezetet az adott idegen anyaggal kétszer kell szembesíteni 3-4 két különbséggel (kivétel veszettség), hogy megfelelő védelem alakuljon ki, ezt úgy is mondhatnánk, hogy először meg kell tanítani a harcmodorra, majd egy vizsgát kell tennie. Az évi rendszeres oltások szerepe pedig abban rejlik, hogy az idők során megkopott tudást felfrissítsük a szervezet saját védelmi rendszerében, vagyis az immunrendszerben.


Miért fontos az oltás?

Az oltások elsősorban Kedvence védelme érdekében fontosak. Az előbb említett betegségek kialakulása megelőzhető a rendszeres és megfelelő időközönként ismételt védőoltásokkal, valamint költségkímélő is, mivel a már megbetegedett állat gyógykezelésének költségei többszöröse az oltás költségének. Ezen túl fontos a többi macska fertőzésének megelőzésében, és nem utolsó sorban az emberek védelme érdekében.

Figyelem: vakcinát csak állatorvos adhat be!

 
 
 
 

Kezdőlap

 
 
 
 
 
 
 

cica, macska, oltások, immunizálás, vakcinázás, macska oltási program, cica betegségek