Az oltásokról

Mit is jelent az immunizálás?

Ha a szervezet találkozik egy számára ún. testidegen anyaggal, ami lehet például egy fertőző betegség kórokozója, akkor megpróbál az ellen küzdeni, vagyis felállítani a védelmi vonalát. Ezért a reakcióért felelős az immunrendszer, ami ellenanyagokkal próbál felfegyverkezni az „ellenséggel” szemben. Ha a támadás felkészületlenül éri a szervezetet, akkor hamar kimerül és sajnos kénytelen letenni a fegyvert. Viszont, ha megfelelő arzenállal rendelkezik a betolakodókkal szemben, abban az esetben sokkal nagyobb az esélye rá, hogy ő kerüljön ki győztesen a csatából. Ezt a felkészítést nevezzük immunizálásnak.

 

Milyen veszélyek leselkednek Kedvencére?

A kutyák környezetében számos fertőző betegség fordul elő, amelyek már kölyök koruktól kezdve nagyban veszélyeztetik az egészségüket és sok esetben az életüket. Ezek ellen a betegségek ellen az anya, feltéve, ha ő is megfelelő immunizálásban részesült, útravalóul az anyatejjel a kölykök számára ún. anyai vagy maternális védelmet biztosít. Ez azonban csak rövid ideig, az élet első pár hetében nyújt védelmet a kicsiknek, aminek elmúltával sajnos teljesen védtelenek lesznek a vírusokkal szemben. A nem oltott kutyusokra veszélyt jelentő leggyakrabban és a legnagyobb hangsúllyal említhető betegségek, a parvovírus okozta bélgyulladás, a szopornyica, a fertőző májgyulladás (Rubarth-kór), a leptospirosis, a kennelköhögés, illetve a veszettség.


Parvovírus okozta bélgyulladás

Ez az egyik legelterjedtebb betegség a kutyák körében, mely főleg egy éves kor alatt jelentkezik, de idősebb kutyákban is előfordul. Gyorsan lezajló, hányással, véres, bűzös hasmenéssel, nagyfokú kiszáradással járó kórkép és még megfelelő gyógykezelés mellett is gyakran halálos kimenetelű. A vírus nagyon ellenálló a környezetben, hónapokig túlél és könnyen átvihető, akár az ember cipőjével is. Így hiába tartjuk a kutyánkat egyedül egy lakásban, akkor is nagy az esély rá, hogy találkozik a vírussal.


Fertőző májgyulladás (Rubarth-kór)

Nagyon ragályos betegség. A vírus (adenovírus) főleg a májat támadja meg. Legnagyobb veszélyeit abban hordozza, hogy amikor a betegség megállapításra kerül, már olyan súlyos stádiumban van, hogy az állat menthetetlen, valamint a betegségen átesett egyedek tovább ürítik a vírust, így nagy veszélyt jelentenek a nem oltott egyedekkel szemben.


Szopornyica

Szintén vírus okozta, gyakran halállal végződő megbetegedés, melynek különböző formái vannak, amelyek az életkorhoz, illetve a betegség súlyosságához köthetők. Mutatkozhat megfázásra utaló tünetekkel, hasmenéssel, a talppárnák elváltozásával, valamint idegrendszeri tünetekkel, remegéssel, görcsökkel.


Leptospirosis

Ezt a betegséget baktérium okozza, mely rágcsálók (egerek, patkányok), illetve kutyák vizeletével fertőz, de nem csak a vakcinázatlan állatokra, hanem az emberre is igen veszélyes. Megtámadja a májat és a veséket, azokban súlyos gyulladást alakítva ki.


Veszettség

Ez az a betegség, amely 100%-osan halállal végződik. Igen veszélyes minden állatra és az emberre nézve is. Az ez elleni rendszeres vakcinázást a magyar jogszabályok kötelezőként írják elő, és szigorúan ellenőrzik.


Hogyan működnek a vakcinák?

A vakcinázásnak két része van. Az első az ún. alapimmunizálás, a második az évenkénti ismétlés. Az alapimmunizálás során a szervezetet az adott idegen anyaggal kétszer kell szembesíteni 2-3 hét különbséggel (kivétel: veszettség), hogy megfelelő védelem alakuljon ki, ezt úgy is mondhatnánk, hogy először meg kell tanítani a harcmodorra, majd egy vizsgát kell tennie. Az évi rendszeres oltások szerepe pedig abban rejlik, hogy az idők során megkopott tudást felfrissítsük a szervezet saját védelmi rendszerében, vagyis az immunrendszerben.


Miért fontos az oltás?

Az oltások elsősorban Kedvence védelme érdekében fontosak. Az előbb említett betegségek kialakulása megelőzhető a rendszeres és megfelelő időközönként ismételt védőoltásokkal, valamint költségkímélő is, mivel a már megbetegedett állat gyógykezelésének költségei többszöröse az oltás költségének. Ezen túl fontos a többi kutya fertőzésének megelőzésében, és nem utolsó sorban a gyerekek, a család védelme érdekében.


Figyelem: vakcinát csak állatorvos adhat be!


A kölyökkutyák esetében már 6-8 hetes korban el kell kezdeni az alapimmunizálást. Erre már léteznek úgynevezett kombinált, több kórokozót tartalmazó vakcinák, amelyeket 2-3 hetes időközzel minimum kétszer adva kialakítható az immunitás. Az így kialakított védettség sem tart örökké, az oltásokat évente szükséges és fontos megismételni. Oltások esetén rendszeresen, de amennyiben kis gyerek van a házban vagy a kutya ágyban alvó, közeli jó barát, úgy negyedévente féregteleníteni kell kedvencünket. Ne feledjük: a megelőzés mindig olcsóbb, mint egy hosszadalmas, költséges gyógykezelés!!!
 

Javasolt oltási sor kutyáknak:
-6. hét: parvovírusos bélgyulladás elleni oltás
-8. hét: kombinált oltás: parvovírusos bélgyulladás, szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirosis
-10. hét: parvovírusos bélgyulladás elleni oltás
-12. hét: Kennel-köhögés elleni oltás és kombinált oltás ismétlése
-14. hét: veszettség elleni oltás (törvény szerint kötelező)
-16. hét: Lyme kór elleni oltás
-18. hét: Lyme kór elleni ismétlő oltás
- 9. hó: veszettség elleni oltás ismétlése (törvény szerint kötelező)
- emlékeztető oltások: évente veszettség, kombinált, Kennel-köhögés, Lyme kór ellen

 
 
 
 

Kezdőlap

 
 
 
 
 
 
 

kutyák immunizálása, oltások, kutya, cica, oltási program, parvo, szopornyica, májgyulladás, leptospirozis,
veszettség elleni oltások, vakcina, kennelköhögés, lyme kór, kombinált oltás