A fogápolásról

A száj közvetlenül kapcsolatban áll a külvilággal,ezzel eszik, játszik, harap, nyalogat stb. az állat. A szájüreg szerveinek, főleg a fogak és az íny sérülése, betegsége számtalan fertőzés bemeneti kapuját képezheti. Ezen bemeneti kapuk legtöbbször a fogak hiányos ápoltsága, és az ebből következően kialakuló fogkövesség miatt jönnek létre, de gyakoriak a különböző okokból kitört, sérült fogak is. A begyulladt íny elemelkedik a fog gyökerétől, és az itt bejutó kórokozók ezután eljuthatnak a szervezet bármely pontjára, ezzel könnyen életveszélyes fertőzéseket alakíthatnak ki, mint például vese-, máj- vagy szívelfajulás.

 

A fogkő kialakulásának nagy valószínűsége az állatok esetében a nyál pH értékével is magyarázható. Az állatok nyála lúgos kémhatású, emiatt a benne lévő oldott ásványi anyagok könnyebben kicsapódnak, és a kialakult ún. kristályosodási magokon rohamosan kezd el fejlődni a fogkő. A fogkőképződés genetikai és táplálkozási okokra vezethető vissza, így előfordulhat, hogy egy háztartásban az egyik kutya fogköves, a másik pedig egyáltalán nem.

A növekvő fogkő gyulladásba hozza az ínyt, ami emiatt beduzzad, vérbő lesz, fájdalmat jelent az állatnak. A folyamatos fájdalom egy folyamatos stresszt jelent, valamint nehezíti, fájdalmassá teszi az evést. Ez kimeríti a szervezetet, és az kevésbé lesz ellenálló az őt ért külső tényezőkkel (fertőzések, stresszhelyzetek, stb.) szemben. A szájüregben felszaporodó baktériumok az állat kilégzése, lihegése során a környezetbe is kerülhetnek, amit belélegezve súlyos légzőszervi problémákat, mandulagyulladást okozhatnak az őt körülvevő, becézgető emberekben. Tehát összefoglalva: a fogkő miatt kedvencünk szája csúnya és kellemetlen szagú, fájdalmat és stresszt jelent számára, lefogyhat az állat, a szervezetbe könnyen bekerülő baktériumok és vírusok veszélyeztetik a vesét, a májat és a szívet (elsősorban) és a környezetében élő gazdik számára pedig könnyen okozhat egészségügyi problémát.

Kivédésére, kialakulásának, újraképződésének lassítására megfelelő táplálék etetését javasoljuk, illetve különböző, jó minőségű fogkrémek, rágócsíkok, rágókák használatával eme jótékony hatást erősíteni, segíteni tudjuk. A meglévő fogkő esetén az enyhe esetekben speciális táp (és az egyéb készítmények) alkalmazása vezethet eredményre. Súlyos fogkövesség esetében már a fogkőeltávolítás alkalmazandó. Ehhez a humán gyakorlatban is ismeretes ultrahangos fogkőeltávolító berendezésthasználjuk, amely alkalmas arra, hogy a fogzománc sérülése nélkül tudjuk a fogkövet leszedni. A súlyos fogkövesség és ínybetegségek esetén már maradandó problémák s keletkeznek, előfordul, hogy egy-egy fogat el kell távolítani, vagy a nagymértékű ínysorvadás már nem regenerálódik és szabadon marad a foggyökér. Éppen ezek miatt javasoljuk a folyamatos szájhigiéniai ellenőrzéseket.

További kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!

 
 
 

Kezdőlap

 
 
 
 
 
 

Sóskúti Állatorvosi Rendelő - FOGAZAT, FOGÁPOLÁS, KUTYA, CICA, LÓ, LOVAK, ÁLLATOK