Gumboro betegség: csirkék fertőző bursitise

Vírus okozta betegség, 3-6 hetes galambnagyságú csirkéket támad meg. A vírus az ürülékkel szétszóródik, elfertőzve a vizet, takarmányt, etetőket stb. Gyors lefutású, 3-4 napig támad, és hirtelen megszűnik.

Tünetek: fehér hasmenés, felborzolt tollazat, bizonytalan járás. A kifejlett, szép egyedek betegszenek meg. A betegség 10- 30 % -os elhullást okoz. Kezelés nincs, csak megelőzés. Mivel a szervezet immunrendszerét támadja meg, legyengítve az ellenálló képességet, vitaminkúra, állandó higiénia és a beteg állat azonnali eltávolítása segítség lehet. Antibiotikum használata ajánlott, csak azért mert a legyengült szervezetben felébrednek, és támadni kezdenek a baktériumok is. Védőoltás használata 8- 10. napos korban, megismétlése 7- 10 nap múlva ajánlott. Védőoltásra csak egészséges, fejlett állat válaszol.

A betegséggel az a gond, hogy mire észreveszed, már rég az egész állomány fertőzött! A madarakon a csapzott toll, étvágytalanság, bágyadtság, vízszerű bélsár klinikai tünetei láthatók. A folyékony széklet tünete miatt a madarat a kiszáradás fenyegeti és többször ebbe is pusztul bele! Magas hőemelkedéssel is jár a betegség, mely szintén a kiszáradáshoz vezet, de sokkal fontosabb, hogy e madarak vizelete jóval magasabb mértékben tartalmaz húgysavat, ami a kloáka végén gipszszerű bevonatot képez, gátolva ezzel a székelt ürítését.

Ezek a tünetek, de, hogy kérdésed is megválaszolásra kerüljön, miszerint, „mit károsít?”, a következőeket kell megemlíteni: Ez egy igen érdekes betegség! Másik neve fertőző burzitisz fabricii. 2-8 hetes, de nem ritka, hogy 12 hetes csibéken jelentkezik a megbetegedés. Nevét onnan kapta, hogy elsőnek a Fabricius féle tömlőt támadja meg.

Ez egy olyan körte vagy szív alakú szerve a madárnak, mely a koláka belső falán és a gerincoszlop között található. Voltaképpen nem magát a madarat károsítja, hanem az immunrendszerét teszi totálisan tönkre! Elsődlegesen a lymphocytákat (szervezet „védő őreit”) és az azokat termelő nyirok sejteket támadja, ezzel gyengítve a madár ellenálló képességét és szabad teret adva más kórokozók megtelepedésének. A baromfi soha nem a gumboróba, hanem az állta legyengített madárba bekerült egyéb kórokozók okozta elváltozásokba pusztul bele! Tavaly több megbetegedett madarat vizsgálhattunk az ország minden részéből és szinte mindben jelen volt a gumboró! A tulajdonosok egy része szerint megtörtént a 2-4 hetes korban a vakcina leitatása, igen ám, de a betegség, mint írtam 8-12 hetes korban is megbetegíti az állatot, a vakcinába, pedig maga a legyengített kórokozó lenne, melyre a madár szervezete immunválaszt vált ki és védekezik, de nem tartósan. Ez nem olyan, mint nálunk a bárányhimlő, hogy egyszer megvolt aztán többet nem lesz!!!!

Ja, és a megbetegedett állat eltávolítása nem megoldás, a legelső mondatomban írtak miatt, mert a fertőzéstől számolva a tünetek 1-2 nap múlva keletkeznek, de ekkora már üríti is a vírust átadva más egyedekre.

Kaltenbacher János állatorvos

 
 
 
 

Kezdőlap

 
 
 
 
 
 
 

Gumboro betegség: csirkék fertőző bursitise, baromfi betegség