Liliom okozta mérgezés (heveny veseelégtelenség) macskában

Az egyik esetem az indianapolisi Airport Animal Emergency Centerben, egy négyéves macska, egy napja hány, letargikus. A beküldö állatorvos akut veseelégtelenséget állapított meg a vér biokémiai vizsgálati eredménye alapján.

A macska letargikus volt, normális testhőmérsékletű. A has tapintásakor a vesetájék fájdalmas volt, a macska már tegnap reggel óta nem volt jól, többször hányt, ivott, de vizeletet az utóbbi nyolc órában nem produkált. A tulajdonos nem tudott semmit sem mondani semmiféle toxikózis lehetőségröl, a macska mindig a házban, vagy közel a házhoz tartózkodott.

A vérböl végzett 8 perces ethylen-glycol teszt negativ volt, a cystocentezissel vett kevés mennyiségü vizelet is negativ volt ethylen glycol mérgezésre.

Macskák, kizárólag macskák érzékenyek a tavasszal előforduló liliomok okozta mérgezésekre. A növény bármelyik részének elfogyasztása halálos lehet, végzetes kimenetelű akut veseelégtelenséget okozhat. A Liliomban lévő toxin pontos összetétele nem ismeretes. Megkérdeztem a tulajdonost, hogy van-e liliom a lakásban és látta-e a macskát, hogy rágcsálta a virágot vagy annak a szárát. A tulajdonos nem tudta megmondani, de amikor felhívta a feleségét, akkor a feleség elmondta, hogy látta bizony tegnap reggel, tehát 36 órával azelőtt, hogy a macska rágcsálta a liliomok szárait. Nem gondolt semmi rosszat ezzel kapcsolatban, hiszen “a füvet is sokszor rágcsálják a macskák.” A Liliom a “Lilium longiflorum” nevű virág volt, amelyet itt Easter Lily-nek, vagyis Húsvéti Liliomnak hívnak.

Liliom toxin okozta akut veseelégtelenség

Sajnos a gyomor kiürítése, aktiv szén + hashajtó (sorbitol) adása már túl késö lett volna. Ilyen esetekben már csak az agresszív diurézissel próbálkozhatunk, nagy mennyiségű intravénás Ringer oldatot adunk (130ml/kg/nap), intravénásan adott Furosemiddel (2-4 mg/kg) együtt. A Furosemidet az infuziós folyadékba is betehetjük, 1mg/kg/óra mennyiségben adjuk. Specifikus antidotum sajnos nincsen, a kezelés teljesen tüneti kezelés, amelynek a fő célja, hogy a vesetubulusok további károsodását megakadályozzuk, és a folyadék, sav-bázis és elektrolit egyensúlyt fenntartsuk.

Heveny veseelégtelenség gyógykezelési protokollja

Mivel a tulajdonosok nagy része nem tudja, hogy a liliom megrágása milyen toxikus a macskák számára, így az esetek túlnyomó többsége túl későn kerül az állatorvoshoz. A Liliom megrágása után 18. óra után kezelt macskák nagy része elpusztul. Az egyedüli kezelési mód az ilyen esetekben a hemodialysis, illetve a veseátültetés.

Dr. Gál Sándor Airport Animal Emergency Center Indianapolis, IN, USA

 
 
 
 

Kezdőlap

 
 
 
 
 
 
 

Sóskúti Állatorvosi Rendelő - macskák liliommérgezése